Pelgrimsroutes in Nederland

Onder groeiende belangstelling voor bewust toerisme in eigen land schieten eigentijdse pelgrimsroutes in Nederland als paddestoelen uit de grond. Maak kennis met deze routes. Voor elk wat wils, daarin is geen goed, beter of best. De routes zijn op zichzelf staand of kunnen het begin zijn van de lange pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Wat de routes gemeen hebben is de kans die ze bieden om stil te staan. Voor het landschap, voor rust en reflectie, en vooral voor momenten van bezinning.

Enkele van de pelgrimsroutes in Nederland

Jabikspaad | 150km | St-Jacobiparochie (Fr) – Hasselt (Ov)
150 kilometer te voet of met de fiets van Sint Jacobiparochie in Friesland naar Hasselt in Overijssel. Of omgekeerd, de route is in beide richtingen beschreven in een routegids en is ‘geheel gemarkeerd. Het Jabikspaad is een pelgrimstocht op zich of aansprekend begin van een pelgrimstocht van het Friese Wad tot de Atlantische kust bij Finisterre. Het pad neemt de pelgrim mee over oude kerkepaden en nieuwe natuurpaden door weidse Friese landschappen. Onderweg kan soms overnacht worden in een oude Friese kerk. Het is ook mogelijk om er een rondwandeling van te maken, door de oost- en westroute met elkaar te verbinden.
www.jabikspaad.nl

Walk of Wisdom | 136km | Rondom Nijmegen
Een route van 136 kilometer rondom Nijmegen, door een divers landschap met on-Nederlandse hoogteverschillen. Een rondje, want volgens de bedenkers van deze moderne bezinningsroute is dat precies waar de Walk of Wisdom over gaat: wat je als mens met een reis doet is veel belangrijker dan waar de reis naartoe is gegaan. Belangrijk symbool van de Walk of Wisdom is de pelgrimsveter waaraan je vogelringetjes verzamelt. Vogelringetjes die je in elk van de elf gemeenten langs de route kunt krijgen. Zo kan je laten zien dat je de route gelopen hebt. Als je je inschrijft als pelgrim krijg je de routegids en gps-track, de pelgrimsveter met jouw eigen unieke inschrijfnummer en een digitale lijst met overnachtingsadressen. En: zet vooral je telefoon uit, dan sta je zelf ‘aan’.
www.walkofwisdom.org

Hilligenpad | 102km | Twente
Deze Twense pelgrimsroute voert langs vijftig bezinningspunten in het landschap. Plekken die te maken hebben met geloof en bijgeloof van mensen door de eeuwen heen. Van kloosterpaden tot heilige huisjes. Van oeroude landschapselementen tot een wat minder oude trambaan. Deze moderne pelgrimage steunt op feiten, maar ook op de legenden en sagen die hun wortels kennen in de Twentse cultuur. Het 102 kilometer lange ‘Heiligenpad’ is in twee richtingen gemarkeerd. De wandelgids bevat zowel de routebeschrijving als ook de verhalen bij de bezinningspunten.
www.landschapoverijssel.nl

Gelukkigerwijspad | 125km | Rondom Amersfoort
Een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland. Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen.
www.gelukkigerwijspad.nl

Pelgrimspad | 466km | Amsterdam – Maastricht
Een langeafstand wandelpad van Amsterdam via Den-Bosch naar Visé, net over de grens onder Maastricht. Het 466 kilometer lange Pelgrimspad is dan wel geen historische aanlooproute naar Santiago de Compostela, maar hoeft daarmee niet minder betekenisvol te zijn. Van de grote stad en typisch Nederlandse vergezichten, langs kleinere bedevaartsoorden en heilige plaatsen en het Brabantse land, tot aan het heuvelachtige buitenlands aandoende Limburg. Aan het eind van dit pad kan de weg worden vervolgd naar Santiago de Compostela, of niet. De route kan gelopen worden met de routegids. Ook kunnen losse etappes en gps-tracks gedownload worden van de website.
www.wandelnet.nl

Camini in Limburg
Een camini is een ‘mini camino’, oftewel een heel korte pelgrimservaring. Omdat niet iedereen weken of zelfs maanden vrij kan nemen om naar Spanje te wandelen en we jullie toch graag de camino laten ervaren in ons Zuid-Limburgse landschap, zijn er de 11 camini’s. Deze pelgrimswandelingen liggen allemaal langs de originele Jacobsroute en zijn doormiddel van spreuken en opdrachten speciaal ingericht op bezinning en bewustwording, net als wanneer je naar Santiago zou lopen. (bron: https://www.visitzuidlimburg.nl/ontdek/bezin-in-zuid-limburg/jacobspad-zuid-limburg/camini-s/)
https://www.visitzuidlimburg.nl/ontdek/bezin-in-zuid-limburg/jacobspad-zuid-limburg/camini-s/

Peerkepad | 165km | Tilburg (NB) – Wittem (L)
Het Peerkepad verbindt twee pelgrimsoorden met elkaar: die van de heilige Gerardus Majella in Wittem en Tilburg, als geboorteplaats van de zalig verklaarde missionaris Peerke Donders. Deze pelgrimsroute van 165 kilometer is verdeeld in zeven etappes. De tocht krijgt mede haar pelgrimskarakter door elke dag aandacht te geven aan een bepaald thema van de ‘zeven werken van barmhartigheid’. Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen door de Geul- en Maasvallei en door prachtige natuurgebieden in Belgisch Limburg en de Brabantse Kempen. De route is niet gemarkeerd, een gids is dus wel handig.
www.peerkepad.nl

Jacobspad | 208km | Uithuizen (Gr) – Hasselt (Ov)
Een 208 kilometer lange wandelroute van het Noord-Groningse Uithuizen naar Hasselt in Overijssel. Een initiatief van de Stichting Jacobspad Groningen-Drenthe. Dit pelgrimspad kan gebruikt worden als een aanlooproute naar Santiago de Compostela. Het pad kronkelt over de mooiste paden door het prachtige karakteristieke landschap van de provincies Groningen en Drenthe naar het eindpunt Hasselt.
www.jacobspad.nl

Jacobspad Limburg | 220km | Millingen (G) – Eijsden (L)
Omvat 10 etappes, van Millingen aan de Rijn door het landschap van de Niederrhein via Keverlaer, Venlo, Roermond, Sittard en Maastricht naar Eijsden. Daar vervolgt de route zich verder België in.
www.stjacobspad.nl

Wat ook handig is om te weten

pelgrimsroutes in Nederland - Jacobswegen

De gidsen van Jacobswegen in Nederland. In deze twee gidsen is het netwerk aan pelgrimsroutes in Nederland beschreven. De gidsen die zijn uitgegeven door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Daar waar er al een bestaande en beschreven route is (zoals het Jabikspaad) wordt daarnaar verwezen. Er zijn ook pelgrimsroutes die niet het karakter van een ‘zelfstandige route’ hebben. Die zijn juist wel beschreven in de gidsen.
https://www.santiago.nl/product/jacobswegen-in-nederland-delen-1-en-2/

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven