Jacobsschelp kopen voor jouw Camino naar Santiago

In de christelijke iconografie is de Sint Jacobsschelp het attribuut van Jacobus de Meerdere. Hieraan dankt de schelp dan ook haar naam. De Jacobsschelp is het embleem van de Camino naar Santiago de Compostela en staat in het algemeen symbool voor pelgrims. Het zichtbaar dragen van de schelp, op de hoed of op de jas genaaid, gaf bescherming tegen struikrovers, die de dragers uit een erecode met rust lieten (maar waarschijnlijk ook omdat ze wisten dat er bij de arme bedevaartgangers niets te halen viel).

De Jacobsschelp kopen voor jouw pelgrimstocht?

De Jacobsschelp is symbool van de Camino naar Santiago de Compostela geworden doordat in vroeger dagen deze schelpen, die makkelijk te vinden zijn aan de Galicische kust, door pelgrims mee naar huis werden genomen ten teken dat ze de route voltooid hadden. Nog altijd maken pelgrims zich herkenbaar met een Jacobsschelp, die ze vaak al meenemen van huis. Sommige mensen nemen een bolle kant van de schelp mee, anderen de platte kant (de sluitschelp). Ze bevestigen hem aan hun rugzak, dragen hem om hun nek (als de schelp niet al te groot is) of bevestigen hem aan hun fietstas.

Maak jezelf herkenbaar als pelgrim op de Camino

De schelp zorgt voor herkenning onderweg. Zelfs ver van Santiago kan je herkend worden als pelgrim. Soms wordt een slaapplek aangeboden of een maaltijd, soms een goed gesprek. Over Santiago, waar je die dag naartoe gaat of je beweegredenen. De schelp kan aanleiding zijn voor mooie ontmoetingen en symbool voor wat je aan het doen bent. Je kunt de Jacobsschelp bij ons in allerlei verschijningsvormen kopen.

Fietsen naar Santiago de Compostela

De Jacobsschelp wordt ook zeker gebruikt door pelgrims die fietsen naar Santiago de Compostela. Je kunt de schelp prima bevestigen op bijvoorbeeld je stuurtas. Als je er niet van houdt om een enorme schelp eraan te hangen (hoewel, zo groot is de schelp nu ook weer niet) kan je natuurlijk ook kiezen voor de platte kant, of voor een badge of sticker. Nog iets subtieler is een armbandje of zijn oorbellen met een klein Jacobsschelpje.

Wandelen naar Santiago de Compostela

Mocht het je allemaal teveel worden als je gaat wandelen naar Santiago de Compostela, kies dan voor een superlichte badge of sticker voor op je rugzak. Ook de wandelaar toont zich subtiel een pelgrim door het dragen van een armbandje met een schelpje, of het dragen van oorbellen met kleine Jacobsschelpjes.

Jacobsschelp op de Camino naar Santiago in films

Bekijk de film De geschiedenis van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella van Hans Keller en Cees Nooteboom voor een mooie beeld van deze pelgrimstocht door de eeuwen heen. Deze film staat naast een hele rij andere films in ons filmoverzicht.

Scroll naar boven