De Jacobsschelp kopen

De Sint Jacobsschelp kopen voor jouw pelgrimstocht? De Jacobsschelp is symbool van de camino naar Santiago de Compostela geworden doordat in vroeger dagen deze schelpen, die makkelijk te vinden zijn aan de Galicische kust, door pelgrims mee naar huis werden genomen ten teken dat ze de route voltooid hadden. Nog altijd maken pelgrims zich herkenbaar met een Jacobsschelp, die ze vaak al meenemen van huis. Sommige mensen nemen een bolle kant van de schelp mee, anderen de platte kant (de sluitschelp). Ze bevestigen hem aan hun rugzak, dragen hem om hun nek (als de schelp niet al te groot is) of bevestigen hem aan hun fietstas.

Maak jezelf herkenbaar als pelgrim

De schelp zorgt voor herkenning onderweg. Zelfs ver van Santiago kan je herkend worden als pelgrim. Soms wordt een slaapplek aangeboden of een maaltijd, soms een goed gesprek. Over Santiago, waar je die dag naartoe gaat of je beweegredenen. De schelp kan aanleiding zijn voor mooie ontmoetingen en symbool voor wat je aan het doen bent. Je kunt de Jacobsschelp in allerlei verschijningsvormen kopen in de winkel van Pelgrimsdingen.

In de christelijke iconografie is de Sint Jacobsschelp het attribuut van Jacobus de Meerdere. Hieraan dankt de schelp dan ook haar naam. De schelp is het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostela en staat in het algemeen symbool voor pelgrims. Het zichtbaar dragen van de schelp, op de hoed of op de jas genaaid, gaf bescherming tegen struikrovers, die de dragers uit een erecode met rust lieten (maar waarschijnlijk ook omdat ze wisten dat er bij de arme bedevaartgangers niets te halen viel).

Bekijk de film De geschiedenis van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella van Hans Keller en Cees Nooteboom voor een mooie beeld van deze pelgrimstocht door de eeuwen heen. Deze film staat naast een hele rij andere films in ons filmoverzicht.

Meer over de Jacobsschelp

De Keuringsdienst van Waarden maakte een uitzending over de Jacobsschelp, en dan vooral over de dubieuze herkomst van de vrucht. De vrucht die gebruikt wordt om gerechten van te maken. Bekijk de uitzending.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven