Films over een pelgrimstocht

Over pelgrimeren in brede zin en pelgrimstochten in het bijzonder zijn enorm veel films, documentaires en TV-programma’s gemaakt. Zuiver wetenschappelijk, feel-good, geromantiseerd, documentaristisch of als ego-document. In alle vormen en maten, voor ieder wat wils. Het mooie van een beeldverhaal is dat je meegenomen kunt worden op een tocht, terwijl je gewoon thuis zit. Voor de informatiezoeker, de weemoedige, de thuisblijver en de genieter. Dus kijk je graag films over een pelgrimstocht? Lees dan verder.

Om de films, documentaires en TV-programma’s een beetje overzichtelijk te laten zien heb ik ze een beetje ingedeeld:

  • Films over de Camino – Over pelgrimswegen en -tochten naar Santiago de Compostela.
  • Films over andere pelgrimstochten – Over pelgrimstochten naar andere pelgrimsbestemmingen (in de meer klassieke zin van het woord).
  • Films over een reis van betekenis – Een beetje out-of-the-box gedacht kan elke tocht een pelgrimstocht zijn, als deze maar een betekenis heeft voor diegene die de tocht maakt.

Meer over films over een pelgrimstocht

De Caminoacademie heeft op haar Publieksdag amateurfilms in 2019 aandacht besteed aan films en documentaires over pelgrimstochten en reizen van betekenis.

De Caminoacademie publiceerde naar aanleiding van de eerste editie van Cinema Camino in 2017 een Camino Cahier. In dit cahier zijn inleidingen bij pelgrimsfilms gebundeld die tijdens het filmfestival werden gepresenteerd.

‘De Camino Academie wil rondom de Camino kennis bundelen, ontwikkelen en delen. Ze biedt een toegankelijk podium waar academici, onderzoekers en praktijkexperts (pelgrims) elkaar ontmoeten en inspireren. Daarbij is ze tevens een instrument om een breder publiek te bereiken.’ (Bron: www.caminoacademie.nl)

Scroll naar boven