Fietsen naar Santiago de Compostela

Wil je graag fietsen naar Santiago de Compostela? Supermooi! Deze pelgrimstocht staat garant voor vele avontuurlijke kilometers en ontmoetingen, met anderen en – vooral – met jezelf. Zelf hebben we wel vaker lange fietstochten gemaakt, ook naar Santiago. Daarover lees je meer bij Over ons.

Verreweg de eenvoudigste manier om je weg te vinden is om een beschreven route te gebruiken. Om het simpele feit dat iemand (de schrijver) daar al over na heeft gedacht. Binnen de mogelijkheden die er zijn wordt vaak gekozen voor fiets(er)vriendelijke routes, in de gidsen worden vaak tips gegeven voor overnachtingen en je kunt er allerhande achtergrondinformatie in teruglezen.

Voor een overzicht van beschreven fietsroutes van Nederland naar Santiago de Compostela verwijzen we graag naar Santiagoroutes. Op deze website staat een prachtige interactieve kaart met fietsroutes die je, als je ze aan elkaar knoopt, uiteindelijk in Santiago brengen.

Fietsen over de Sint Jacobs Fietsroute

De klassieker onder de fietsroutes naar Santiago de Compostela is de Sint Jacobs fietsroute, van Haarlem naar Santiago. De Sint Jacobs fietsroute voert van Haarlem, via de westkant van Frankrijk (Tours) naar de voet van de Pyreneeën (Saint-Jean-Pied-de-Port). Vanaf daar volgt de fietsroute zo ongeveer de loop van de wandelroute, de Camino Francés. Zo ongeveer, want de Camino Francés is vooral een wandelroute. Het terrein is lang niet altijd geschikt voor fietsers en het is ook gewoon niet handig om met fiets tussen de wandelaars door te slalommen.

De Sint Jacobs fietsroute bestaat uit drie delen en is ook deels terug beschreven. Deze gids is gemaakt door Clemens Sweerman. Tussentijdse wijzigingen zijn te vinden op de website van Europafietsers.

 • Deel 1 – Haarlem-Tours – 870 kilometer
 • Deel 2 – Tours – Saint-Jean-Pied-de-Port – 640 kilometer
 • Deel 3 – Saint-Jean-Pied-de-Port – Santiago – 1020 kilometer

Al met al ongeveer 2530 kilometer (vanaf Haarlem), onder voorbehoud van omwegen en verdwaald raken. Actuele GPS-tracks zijn te downloaden van de website van Europafietsers.

Als je tracks wilt gebruiken is het gebruik van deze originele tracks van Europafietsers aan te raden. Tracks van anderen (bijvoorbeeld van fietsers die de route zelf hebben gereden) kunnen fouten bevatten.

Fiets Langs Oude Wegen

Een andere mogelijkheid om te fietsen naar Santiago de Compostela is de route Langs Oude Wegen en pelgrimssteden. Deze fietsroute loopt van Maastricht naar Vézelay, in het oosten van Frankrijk, en steekt dan middendoor ook naar de Pyreneeen. Naar Lourdes in dit geval. Daar kan je je weg vervolgen naar Saint-Jean-Pied-de-Port om de Pyreneeen over te gaan of kiezen voor oversteek via de Somport. Dan maak je net even een ander slingertje (de Camino Aragones) om later toch weer op de Camino Francés te belanden.

Langs Oude wegen en Pelgrimssteden bestaat uit twee delen. Deze gids is gemaakt door Clemens Sweerman en Aart van Rossum en wordt uitgegeven door Pirola. Tussentijdse wijzigingen zijn te vinden op de website van Europafietsers.

 • Deel 1 – Maastricht/Aken – Nevers – 700 kilometer
 • Deel 2 – Nevers – Oloron/Saint-Jean-Pied-de-Port – 600 kilometer
 • Vanaf Oloron of Saint-Jean-Pied-de-Port kan je deel 3 van de Sint Jacobs fietsroute volgen – 1020 kilometer

Totaal ongeveer 2320 kilometer. Niet dat deze route echt korter is dan de Sint Jacobs fietsroute. Tussen Haarlem (beginpunt van de Sint Jacobsfietsroure) en Maastricht (beginpunt van Langs Oude Wegen) zitten tenslotte ook aardig wat kilometers. Ook van deze route zijn GPS-tracks te downloaden van de website van Europafietsers.

Een Jacobsroute fietsen in Nederland

Persoonlijk hou ik er wel van om van huis te vertrekken op pelgrimstocht. En aangezien elke weg leidt naar Compostela, ook als er geen label Jacobsweg aan hangt of er een markering is, kan je dus elke willekeurige (fiets)route nemen. Fietsroutes kan je plannen op de websites van bijvoorbeeld de ANWB, de Fietsersbond, Route.nl of de planner van Nederland fietsland.

Er zijn in Nederland maar weinig Jacobswegen beschreven, specifiek voor fietsers. Eigenlijk kennen we alleen het Jabikspaad (van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt) of het Jacobspad (van Uithuizen naar Hasselt). Andere routes, zoals bijvoorbeeld beschreven in de tweedelige serie Jacobswegen in Nederland (een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob) of LAW het Pelgrimspad zijn wandelroutes.

 • Vanaf Hasselt kan je LF9a (Bad Nieuweschans-Breda) volgen. In Den Bosch sluit deze aan op de Sint Jacobs fietsroute Van Haarlem naar Santiago.
 • Ergens LF3a (Rotterdam-Maastricht) oppakken. Deze leidt naar Maastricht, waar deze aansluit op Langs Oude Wegen en pelgrimssteden.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om van huis te fietsen naar een plek op een van de Jacobsfietsroutes in Nederland en zo je weg naar Santiago de Compostela te beginnen.

Boeken over fietsen naar Santiago de Compostela

Jacobsschelp met koord

Wim fietste met vrouw en twee puberdochters van België naar Compostela.

Over onze eigen fietstocht naar Compostela en naar huis, met onze dochter.

Andere fietsroutes

Daarnaast kan je natuurlijk ook een andere beschreven fietsroute volgen, die je in de richting van Santiago voert. Er zijn tenslotte meerdere wegen die naar Santiago leiden.

 • Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Barcelona
  Komt niet al te ver uit de buurt van Vézelay en loopt dan via Cluny en Le-Puy-en-Velay naar Zuid Frankrijk. Ook te gebruiken door diegenen die graag via Arles willen fietsen.
 • Groene weg naar de Middellandse zee
  Vanuit Maastricht naar de Middellandse Zee. Ook te gebruiken door diegenen die via Arles willen fietsen.
 • Onbegrensd fietsen naar Parijs
  Vanuit Eindhoven en Maastricht, via Dinant naar Parijs. Daar kan je aansluiten op de Jacobsroute-variant die via Parijs loopt.
 • Van Gogh route
  Vanuit Eindhoven naar Parijs. In Nederland wel even opletten, de route voert je eerst naar Amsterdam. In Parijs kan je aansluiten op de Jacobsroute-variant die via Parijs loopt.
 • Via Arles
  Als je vanuit Arles gaat fietsen zul je even zelf wat routes aan elkaar moeten knopen. Bijvoorbeeld een klein stukje van de route langs het Canal du Midi of Van Amsterdam naar Barcelona en de KatharenBaskenroute om zo bij Oloron aan te sluiten op Langs Oude Wegen naar Saint-Jean-Pied-de-Port of de Sint Jacobs fietsroute naar Puente la Reina.

Fietsen over camino’s in Spanje

 • Camino del Norte
  Fietsen over deze route is wel mogelijk, maar wordt veelal afgeraden. De route voert aan het begin door veel drukke steden, is erg geaccidenteerd en voert door veel tunnels. Je moet er van houden.

Disclaimer

De informatie op deze website is met zorg samengesteld. Check bij twijfel zelf nog even of mijn informatie nog steeds correct is. Er verandert wel eens wat.

Scroll naar boven