Het Compostela

Als je naar Santiago de Compostela gaat als pelgrim te voet of met de fiets, dan kan je in Santiago een zogeheten Compostela krijgen. Een door het bisdom van Santiago uitgegeven bewijsstuk van het volbrengen van (een deel van) je tocht. Het Compostela is niet te verwarren met de aflaat (kwijtschelding van God voor zonden). Deze aflaat kon worden verkregen door een bedevaart naar Santiago, niet door het ophalen van een papiertje.

Waarom het Compostelaat?
Krijg ik alleen een Compostelaat om religieuze redenen?
Wat moet ik doen voor het Compostelaat?
Waar kan ik het Compostelaat ophalen?

Waarom het Compostela?

Mooi om in te lijsten en ter herinnering aan je tocht. Bedenk wel goed: ga voor ‘de tocht’ en ‘het onderweg zijn’ of voor het ‘pelgrimsdiploma’? Je bent een pelgrim als je je pelgrim voelt en weet wat je gedaan hebt. Niet pas als je daarvan een geprint papiertje krijgt waarop in (soms verhaspeld) Latijn jouw naam staat.

Krijg ik alleen een Compostela om religieuze redenen?

Nee hoor. Als je je Compostela gaat afhalen in Santiago wordt je gevraagd naar de reden van je tocht. Je kunt kiezen uit religieus, spritueel en sportief. Voor enkele varianten is er een ander Compostela.

Wat moet ik doen om een Compostela te krijgen?

Met welke frequentie je stempels wilt verzamelen is aan jou. Ter verkrijging van het Compostela gelden alleen de stempels die je de laatste 100 kilometer (te voet of te paard) en laatste 200 kilometer (met de fiets) kunt laten zien. Welke afstand je daarvoor reeds hebt afgelegd en hoeveel stempels je hebt om dat aan te tonen is niet belangrijk.

Tegenwoordig is er ook een Compostela te verkrijgen waarop vermeld is welke afstand je hebt afgelegd tot Santiago.

Waar kan ik het Compostela ophalen?

Het Compostelaat wordt verstrekt door het bisdom van Santiago de Compostela in het Oficina del Peregrino. Het pelgrimsbureau is sinds december 2015 gevestigd aan de Rua Carreteras No 33, niet ver van de cathedraal. Er zijn overigens meerdere Compostelaas. Ook in Finisterre (het Fisterra) en Muxia (het Muxiana) kan je een Compostela halen. Dat is wel een andere dan die je krijgt in Santiago.

Scroll naar boven