Films over de camino

Een overzicht van films over de camino. Met ook documentaires, louter over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Van de meeste films is wel een trailer beschikbaar waarnaar ik dan verwijs. Heel soms is de complete film of documentaire via internet te bekijken. Ik breng geen verwijzingen aan naar illegaal aangeboden mogelijkheden tot het kijken van films op internet, noch naar winkels waar een film gekocht of gehuurd kan worden. Met wat googelen kan je dat als geïnteresseerde zelf ook wel vinden. Ik doe een voorzet, je kopt hem zelf in zeg maar.

ik heb 13 tips voor je, kijk maar

film camino

La Voie lactée

Louis Bunuel (1969)

Frans-Italiaans-West-Duitse tragikomedie. De film werd destijds in het Nederlands uitgebracht onder de titel De melkweg. Twee zwervers gaan op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Op hun pad ontmoeten ze een rits figuren, die de posities binnen het christendom symboliseren. In de film worden de verschillende dogmatische en ketterse strekkingen in de lange geschiedenis van het christendom uitgebeeld. 

film camino

Saint Jacques … La Mecque

Coline Serreau (2005)

Wanneer hun moeder overlijdt ontdekken twee broers en een zus dat ze de erfenis enkel zullen ontvangen als ze de bedevaartweg van Puy-en-Velay tot Saint-Jacques-de-Compostelle afleggen. Maar ze haten elkaar en haten vooral… te wandelen! Ze komen in een groep terecht waaronder een jonge Moslim en diens neef, die ervan overtuigd is dat ze naar Mekka lopen …

film camino

De geschiedenis van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella

Hans Keller en Cees Nooteboom (1986)

Hans Keller is journalist, televisierecensent, scriptwriter, regisseur en documentairemaker. Cees Nooteboom is schrijver van romans, poëzie en reisverslagen. Hij is een groot kenner van de (kunst)geschiedenis van Spanje, waar hij al heel lang een deel van het jaar woont.

Johans tocht

Rian van den Boom (2004)

Johan vertrekt in 2004 lopend vanuit Linden naar Santiago de Compostela. Zijn dochter Rian maakt een documentaire van momenten uit zijn tocht, de betekenis voor hem, maar ook voor haar moeder die thuis achterblijft. Een film die vooral ook het verhaal vertelt over het contact tussen haar ouders.

Walking the Camino, 6 ways to Santiago

Lydia B. Smith (2009-2013)

Walking the Camino: Six Ways to Santiago follows various pilgrims, from ages three to 73, as they attempt to cross an entire country on foot – with only a backpack, a pair of boots and an open mind. Driven by an inexplicable calling and a grand sense of adventure, each pilgrim throws themselves heart and soul into their physical trek to Santiago de Compostela, and most importantly, their personal journey to themselves. Whatever their motivation, no one can predict just how their paths will unfold, what personal demons or angels they will face, or what transformations they will undergo by trail’s end.

Moederziel

Pim Hawinkels (2009)

Geheel tegen de zin van haar man vertrok Jeanne Hawinkels, 58 jaar en 37 jaar getrouwd, op 1 augustus 2008 samen met haar beste vriendin gedurende drie maanden vanuit woonplaats Maastricht lopend naar Santiago de Compostela. Zoon Pim besloot de gangen van zijn vader te filmen tijdens afwezigheid van zijn moeder. Frans is erg onthand en onzeker zonder zijn vrouw, en vertelt dit allemaal zeer openhartig en ontwapenend aan zijn zoon. Hij klampt zich vast aan het bijhouden van zijn tuin en zijn wijnzaak, maar weet zich toch ook goed te redden door zichzelf regelmatig uit te laten nodigen voor het avondeten bij buren en vrienden. En dan is daar natuurlijk ook nog de wekelijkse repetitie met de fanfare. Hoe langer de wandeltocht van zijn vrouw duurt, hoe meer hij tot inzicht komt over de kwaliteit van zijn huwelijk en de liefde voor zijn vrouw. Tot, door een onverwachte wending, de zaken er weer geheel anders voor staan…

The Way

Emilio Estévez (2010)

Daniel, de volwassen zoon van de Amerikaanse oogarts Tom, is in Frankrijk overleden. Tom haalt de stoffelijke resten op en hoort dat Daniel verongelukte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Impulsief besluit Tom die route dan maar zelf te lopen, om onderweg de as van zijn zoon te verstrooien. Hij krijgt al snel gezelschap van een paar rare snuiters. Estevez regisseerde zijn diepgelovige vader Sheen in dit kalme drama.

The Camino Voyage

Donal O’Ceilleachair (2014)

Vier vrienden ondernemen, verspreid over drie jaar, de 2500 kilometer lange Keltische Camino . Ze roeiden van Ierland naar A Coruna in hun Naomhog (een traditionele West Kerry Curragh roeiboot) en liepen de Camino Inglès naar Santiago de Compostela.

Compostelle, le Chemin de la Vie

Freddy Mouchard (2015)

Gedurende drie jaar volgt regisseur Freddy Mouchard een aantal pelgrims die zich bevinden op de weg van St. James. Er zijn geen pelgrimsroutes zoals deze in Europa. Stap na stap neemt een nieuw ritme het leven van de reizigers over en leidt de weg hen naar nieuwe waarnemingen. Via herhaald contact met wilde dieren, de elementen en andere pelgrims, vinden individuen zichzelf weer.

Ich bin dann mal weg

Julia von Heinz (2015)

Verfilming van het gelijknamige boek van de bekende Duitse cabaretier en presentator Hape Kerkeling. Kerkeling liep in 2001 op 36-jarige leeftijd van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela, nadat hij gedwongen werd een sabbatjaar op te nemen vanwege de verwijdering van zijn galblaas en een beginnende doofheid.

I’ll push you

Chris Karcher en Terry Parish (2017)

Justin Skeesuck en Patrick Gray zijn beste vrienden en ondernemen, wat allemaal begon met drie woorden, een reis via de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Deze zal 34 dagen in beslag nemen terwijl ze 500 mijl doorkruisen. Doordat Justin in een rolstoel zit vanwege een zeldzame zenuwaandoening zal Patrick zijn vriend voortduwen.

Camino, een Feature-Length Selfie

Martin de Vries (2018)

“Alles in me zei me dat ik het moest doen.” Martin de Vries besluit om zonder noemenswaardige voorbereiding de Camino te gaan lopen, de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella: van Le Puy-en-Velay in midden-Frankrijk naar Noordwest-Spanje, een tocht van 1600 kilometer in bijna zeventig dagen. Tijdens het lopen filmt hij zichzelf, zijn voeten, zijn schaduw, het pad, de velden en de bossen en probeert hij te achterhalen waarom hij dit avontuur is aangegaan. Medewandelaars en overnachtingsplekken komen slechts sporadisch in beeld. Als hij al lopende de camera op zichzelf richt, mijmert De Vries betrekkelijk nuchter over ongemakken en euforische momenten, over het prachtige ochtendlicht en het geluid van de vogels, over zelftwijfel en groeiend vertrouwen. Hij leert ‘in het moment’ te zijn en onderzoekt gaandeweg steeds openhartiger zijn beweegredenen. Een onopgesmukt verslag in het verslavende ritme van de tocht, die de ervaring werkelijk voelbaar maakt.

Laat mij maar lopen

Mariska van der Klis, voor Omroep MAX (2018)

Vierdelige serie over een tocht van zeven pelgrims langs de Vía de la Plata.

Scroll naar boven