Het pelgrimspaspoort

De meeste pelgrims die wandelen naar Santiago de Compostela of fietsen naar Santiago de Compostela hebben er een bij zich: het pelgrimspaspoort of zogeheten Credencial de Peregrino. Een soort stempelkaart waarin de pelgrim stempels verzamelt van bijvoorbeeld pelgrimsherbergen, om te kunnen laten zien waar hij of zij geweest is.

Wat is het pelgrimspaspoort?
Is er 1 soort paspoort of zijn er meerdere?
Waar kan ik het pelgrimspaspoort krijgen/kopen?
Hoeveel stempels moet ik hebben?
Moet ik vanuit Nederland ook iedere dag een stempel halen?

Wat is het pelgrimspaspoort?

Als je bij aankomst in Santiago de Compostela aan kunt tonen dat je in een aaneengesloten periode de laatste 100 kilometer te voet of te paard of de laatste 200 kilometer met de fiets hebben afgelegd kan je een Compostela krijgen. Het Compostela is een verklaring dat je de laatste kilometers volgens de regels (gesteld door het bisdom van Santiago) hebt afgelegd.

Dit dien je te bewijzen door het overleggen van het pelgrimspaspoort, het zogenaamde Credencial del Peregrino, voorzien van stempels die je hebt gekregen tijdens je tocht. Meest gebruikelijk is om een stempel te vragen als je gaat overnachten: bij een refugio, in een hotel of op een camping. Je kunt ook een stempel vragen bij een bar, de VVV of bijvoorbeeld de lokale bakker.

Daarnaast dient het pelgrimspaspoort om in herbergen te kunnen laten zien dat je een serieuze pelgrim bent. Je verkrijgt daarmee toegang, als er plek is. Het pelgrimspaspoort is geen vrijbrief.

Is er 1 soort paspoort of zijn er meerdere?

Er zijn meerdere pelgrimspaspoorten, vaak uitgegeven door door het bisdom van Santiago geaccrediteerde organisaties, soms zelf gemaakt. Volgens nieuwe regels van het bisdom van Santiago (die ingaan op 1 april 2016) krijg je alleen nog een Compostela als je een officieel pelgrimspaspoort gebruikt.

Volgens de regels krijg je al een Compostela als je alleen de laatste 100 kilometer te voet of de laatste 200 kilometer met de fiets aflegt. Gebruik voor dat laatste stuk in ieder geval een officieel credencial. Wat je daarvoor gebruikt maakt niet zoveel uit.

Nadere informatie

Waar kan ik het pelgrimspaspoort krijgen/kopen?

Er zijn verschillende manieren om aan het pelgrimspaspoort te komen. Als je je credencial al op zak wilt hebben voordat je van huis weggaat, dan heb je (onder meer) de volgende mogelijkheden:

  • Kopen bij Camino Comfort. Kost je ongeveer €4,- (exclusief verzending). 
  • Kopen bij Pelgrimsgidsen. Kost €5,- (inclusief waterdicht hoesje en exclusief verzending). 
  • Bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Als je lid wordt krijg je het pelgrimspaspoort erbij. Een lidmaatschap kost per jaar €24,-. Daar krijg je dan heel veel meer voor dan alleen een pelgrimspaspoort. Niet-leden kunnen de pas voor €5,- (exclusief verzending) kopen.

Je kunt ook je credencial onderweg kopen. Het is in ieder geval te koop in de grote(re) plaatsen die als vertrekpunt van de verschillende camino’s dienen. Let er wel op dat de openingstijden van deze locaties onregelmatig kunnen zijn en dat je dus voor een dichte deur kan komen te staan.

  • Camino Frances – St-Jean-Pied-de-Port / Oficina del peregrino / 39 rue de la Citadelle
  • Via de la Plata – Sevilla / Cathedral de Sevilla / zij-ingang Puerta de la Campanilla
  • Camino de Levante – Valencia / achter de Cathedral de Valencia / in de pastorie
  • Camino del Norte – Irún / Albergue de Peregrinos / Calle Lucas de Berroa 18-1º

Het credencial is ook verkrijgbaar in een hele lijst met plaatsen langs de verschillende camino’s, vooral in pelgrimsherbergen. Dit zijn er te veel om op te noemen.

Hoeveel stempels moet ik hebben?

Van de laatste 100 kilometer te voet of 200 kilometer met de fiets moet je van iedere dag ten minste twee stempels hebben. Stempels kan je halen bij bijvoorbeeld herbergen, cafes, kerken, kloosters, kathedralen en hostales. Mocht je je tocht de laatste 100 kilometer te voet of 200 kilometer met de fiets onderbreken, zorg dan dat je een stempel hebt van je eindpunt (met datum) en van je beginpunt (met datum). Zo kan je laten zien dat je niet een stukje hebt overgeslagen (voor wat het waard is).

Moet ik vanuit Nederland ook iedere dag een stempel halen?

Met welke frequentie je stempels wilt verzamelen is aan jou. Ter verkrijging van het Compostela gelden alleen de stempels die je de laatste 100 kilometer (te voet of te paard) en laatste 200 kilometer (met de fiets) kunt laten zien. Welke afstand je daarvoor reeds hebt afgelegd en hoeveel stempels je hebt om dat aan te tonen is niet belangrijk. Persoonlijk zou ik er geen stempelzoektocht van maken, tenzij je dat leuk vindt om te doen.

Scroll naar boven