Films over een reis van betekenis

Een overzicht van films, documentaires en TV-programma’s die niet gaan over een reis naar een ‘klassiek’ bedevaartsoord maar over reizen van betekenis in meer algemene zin.

Van de meeste films is wel een trailer beschikbaar waarnaar ik dan verwijs. Heel soms is de complete film of documentaire via internet te bekijken. Ik breng geen verwijzingen aan naar illegaal aangeboden mogelijkheden tot het kijken van films op internet, noch naar winkels waar een film gekocht of gehuurd kan worden. Met wat googelen kan je dat als geïnteresseerde zelf ook wel vinden. Ik doe een voorzet, je kopt hem zelf in zeg maar.

ik heb er 4 voor je gevonden

the straight story

The straight story

David Lynch (1999)

Alvin Straight is een oude man die samenwoont met zijn volwassen dochter. Als hij hoort dat zijn broer, met wie hij lang niet gesproken heeft, een beroerte heeft gehad, neemt hij het besluit om hem te gaan bezoeken en alles hopelijk bij te leggen. Hij is echter niet goed ter been en zijn ogen zijn te slecht om auto te rijden. Daarom gaat hij op weg met zijn oude grasmaaier en een aanhangwagentje op een tocht van 360 km. De film vertelt het verhaal van de zes weken durende reis door landelijk Amerika, van de mensen die hij tegenkomt, van de invloed die hij op die mensen heeft en zij op hem. Het is een moderne odyssee van een man die worstelt met zijn eigen sterfelijkheid en met de broederband.

die grosse stille

Die große Stille

Philip Gröning (2005)

Documentaire over La Grande Chartreuse, het moederklooster van de strengste katholieke orde ter wereld, de Kartuizers. Regisseur Gröning verbleef meer dan zes maanden tussen de dertig monniken. Zonder crew, en onder omstandigheden die Spartaans te noemen zijn. Die Große Stille, die in Nederland onder de Engelse titel Into Great Silence is uitgebracht, beantwoordt geen vragen. Grönings documentaire is een monument voor de onthaasting, voor een levensstijl die bijna is verdwenen.

about schmidt

About Schmidt

Alexander Payne (2002)

Jack Nicholson speelt een pensionado, die na de dood van zijn vrouw op drift raakt. Hij stapt in zijn glimmende twaalf meter lange camper en begint te rijden. Maar waarheen? Nicholson speelt prachtig de stille wanhoop van een man die slechts in brieven aan een Tanzaniaans pleegkind (‘dear Ndugu’) zijn hart kan luchten.

Dwars door België

Arnaut Hauben (2020)

Televisiemaker Arnaut Hauben wandelt 500 kilometer langs de GR129 door België. Onderweg heeft hij onverwachte en ongeplande ontmoetingen.

Scroll naar boven