Moderne pelgrims, Jasmijn Olk en Elze Riemer

‘Ieder zijn eigen camino’ is het adagium waarmee menig verschil van inzicht tussen pelgrims kan worden platgeslagen. Deze ‘eigen camino’ is precies waar dit boek over gaat. Dertien interviews met dertien verschillende mensen die allemaal op hun eigen en unieke manier het pelgrimeren beleven. De titel ‘Moderne pelgrims’ doet vermoeden dat het nieuw denken is, waarin ruimte is voor een andere kijk op pelgrimeren dan de dogmatische.

Het meest aansprekend vind ik het verhaal van Fred Omvlee (in de verte familie van onze columnist), die troost en inspiratie vindt in leven, muziek en uitstraling van Elvis. Elvis is voor hem het middel om te komen tot verbinding. En die verbinding, of dat nu op een bezinningsweekend is of tijdens een motorpelgrimage naar Lourdes, kent de elementen van de tocht zoals menig pelgrim die kent: samen op weg zijn, niet oordelen, lief en leed delen, het levensbeschouwelijke karakter. Praten en denken over de zin van het leven.

Gelukkig hoef je helemaal geen ervaren pelgrim te zijn om er ook wat van te vinden. Volzin-hoofdredacteur Greco Idema is gefascineerd door het fenomeen pelgrimeren, maar heeft nog nooit een pelgrimsroute gelopen. Wat houdt hem tegen? Hier zullen meer mensen mee rondlopen: wel willen, maar niet gaan. Een thema op zich.

Het geheel levert mooie kijkhoeken op het pelgrimeren en de manier waarop de geïnterviewde omgaat met zijn of haar ervaringen hiermee. Het in het laatste hoofdstuk opgenomen interview met Diana Whelan is wat mij betreft wel een stijlbreuk met de andere twaalf interviews met moderne pelgrims uit Nederland. Whelan is zeker een moderne pelgrim, maar geen Nederlandse. Belangrijker, het interview bevat voor minstens de helft bespiegelingen van de interviewer zelf, Marije Hage.

Wat mij betreft had de uitgave van het boek niet hoeven wachten tot het interview met Whelan klaar was, want de twaalf zijn krachtig en mooi genoeg van zichzelf. Voor het interview met Whelan had vast een andere mooie plek gevonden kunnen worden. Maar goed, ook hier: ieder zijn eigen camino.

Scroll naar boven