Emo’s reis

Een cultuur- historische (fiets)tocht van ruim 2600 kilometer (enkele reis Rome). Deze route start in Noord- Groningen en gaat via Frankrijk naar Rome. Terug loopt de route via Bologna en Zwitserland. Emo’s reis is een reconstructie van de pelgrimstocht die Emo, abt van het verdwenen klooster Romerswerf (ruim vijf kilometer ten Noordwesten van Delfzijl) in de 13e eeuw heeft gemaakt. Van deze reis is een beknopt verslag gemaakt (opgenomen in de Cronica Florida Horti), vermoedelijk geschreven door Menko, een opvolger van Emo, op basis van aantekeningen van Emo. Dit handschrift is thans aanwezig in de Universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit van Groningen. Met dit verslag als uitgangspunt schreef Dick E.H. Boer Emo’s Reis, een soort reisgids voor de moderne reiziger, een boek vol geschiedenis en cultuurhistorie.

Op basis van het boek van De Boer heeft Peter Moloch een fietsroute ontwikkeld, welke zo getrouw mogelijk de route van Emo volgt. De route is primair ontworpen als GPS-fietsroute, er is ook een routebeschrijving (zonder genoteerde overnachtingsmogelijkheden). De GPS-bestanden en het routeboek zijn te downloaden van de onderstaande website.

Nederlandse delen op de route (Bron: Voorheen-de-boswachter.nl)
Uitsnede van een tekening van de kerk van Wittewierum met een voorstelling van de kloosterkerk vóór 1604 (Bron: Hora Siccema Archives, Rijksarchief Groningen)
Scroll naar boven